Veckans fråga i tidningen 7. v32

Då frågan enbart ställts till partier som redan sitter i Kommunfullmäktige, så väljer jag som första namn på Sjukvårdspartiet Västernorrlands lista till Örnsköldsviks kommunalval att svara på Tidningen 7:s fråga:
"Nästan hälften av innevånarna i Örnsköldsviks kommun bor utanför centralorten. För att motverka urbanisering och skapa förutsättningar att leva ett gott liv är service och tillgänglighet viktigt. Vilka åtgärder kommer ni att genomföra de närmsta fyra åren för att utveckla landsbygden?"

Örnsköldsvik har som tätort börjat växa på egen hand senaste åren inte bara växa ihop med närliggande tätorter. Detta är glädjande för det innebär att fler flyttat till Övik. (Enligt SCB är tätort = sammanhängande bebyggelse med minst 200 innevånare)
Viktigt för oss är att servicen bibehålls i dom tätorter och småorter (Västerhus, Överhörnäs, Arnäsvall, Bodum, Dekarsön, Gimåt) som nu blivit ytterområden i Örnsköldsviks centralort. Källa (Wikipedia, SCB)

Tittar man på dom mindre tätorterna i Örnsköldsvik kommun så växer dom flesta med några få undantag.
För att få fler att fler att bosätta sig i t.ex. Åmynnet så är det bland annat kommunikationerna som behöver utvecklas. Det finns t.ex. inte en cykelbana till närmsta affär. Bussar måste gå så att man kan pendla med tåget och jobba i t.ex. Umeå eller Kramfors.
Vi har skrivit i vårt valprogram att:
Vi vill förbättra kommunikationerna inom och utom kommunen.

När det gäller landsbygden så är samhällsservice viktigt. Det får inte vara för långt till dagis, skola, primärvård, äldreomsorg mm. Den samhällsservice som vi kan decentraliseras ska finnas nära kommunmedborgarna. Med tanke på dom allt högre bränslekostnaderna så måste kommunen vara drivande i en omställning till ett mer hållbart samhälle.
I vårt valprogram så skriver vi att
vi vill satsa på anpassade boenden för äldre, t.ex. plus-boenden.
Dessa boenden kan med fördel byggas nära där dom äldre har sin anhöriga och vänner så vi minimerar bilkörande. Det pratas mycket om satsningar på bredband, vilket även vi givetvis tycker är viktigt, men vi ser även kommunen måste jobba aktivt för att höja samhällets beredskap så att vatten, el, belysning, vägar och telefoni i kommunen inte ska drabbas av avbrott.

Läs mer i vårt Kommunprogram:
Kommunprogram Örnsköldsvik 2018

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Samråd Fördjupad översiktsplan Örnsköldsvik

(S) Vallöfte om att Örnsköldsvik ska vara bland sveriges bästa skolkommuner 2020 ligger helt i linje med beslut taget 2014 i kommunfullmäktige