Veckans fråga i Tidningen 7. v33

Då frågan enbart ställts till partier som redan sitter i Kommunfullmäktige, så väljer jag som första namn på Sjukvårdspartiet Västernorrlands lista till Örnsköldsviks kommunalval att svara på Tidningen 7:s fråga:

Svenskarnas upplevelse av otrygghet har ökat. Samtidigt placerar sig Örnsköldsvik i toppskiktet när SKL och MSB rankar Sveriges tryggaste kommuner. Hur vill ni arbeta för att öka tryggheten och minska människors oro?

I SKLs Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2017 ser man att temat i årets rapport från MSB och SKL är bostadsbrand. I bostadsbrandsstatistiken ligger vi bra till i jämförelse med länets kommuner.

När det gäller öppna jämförelser så verkar det vara kolumnerna A3 Anmälda våldsbrott och A4 Anmälda stöld- och tillgreppsbrott som ändrats mest till det positiva.


En varningens finger när det gäller statistik. Viktigt att tänka på är att MSB och SKLs öppna jämförelser bygger på BRÅs kriminal statistik och den bygger på anmälda brott. Det finns med andra ord ett mörkertal.
Det har skett en ökning av anmälda brott i Region Nord under 2017, men det behöver inte bero på en ökad brottslighet utan kan bero på att fler valt att anmäla brott.

På samma sätt behöver inte den minskning av anmälda brott (2015-2016) i Örnsköldsviks kommun betyda att brottsligheten minskat.
Tittar man i BRÅs nationella trygghetsundersökning så ser man oron för att bli utsatt för brott har ökat senaste åren men även att fler svarat att dom blivit utsatta för brott. Trygghet enligt statistiken handlar om personskador, bränder och brott. Att Örnsköldsvik i statistiken rankas som en tryggare kommun än andra kommuner ska vi inte slå oss till ro med utan vi måste fortsätta arbeta vidare på att skapa en trygghet i kommunen.
I vårt valprogram skriver vi att:

vi vill satsa på förebyggande åtgärder som ger trygghet på stan.

Givetvis innefattar detta även förebyggande åtgärder på landsbygden, t.ex. att gatlysen ska vara tända.

Läs mer i vårt Kommunprogram:
Kommunprogram Örnsköldsvik 2018

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Veckans fråga i tidningen 7. v32

(S) Vallöfte om att Örnsköldsvik ska vara bland sveriges bästa skolkommuner 2020 ligger helt i linje med beslut taget 2014 i kommunfullmäktige

Samråd Fördjupad översiktsplan Örnsköldsvik